Sci fi – från kultur till storfilm

Allt fler filmer idag blir gjorda på förlagor i andra segment av populärkulturen. Flera exempel finns just inom science fiction. Där är det nästan uteslutande manus som inte är helt unika som idéer. Man har gjort filmer på böcker, serier, andra filmer, och till och med leksaker och spel. Det stämmer. Man har gjort en film som heter Battleship (på svenska: sänka skepp) – alltså ett brädspel. Även Transformers är gjord på något så enkelt men populärt som leksaker och dockor. Det har gjorts filmatiseringar av Barbie och My little pony. Man kan ju fråga sig vad som kommer här näst. Ett animerat äventyr i 3-D om Brio leksaker eller nallebjörnar.

Böcker är en stor trend i Sci-fi filmer

Sagan om ringen, böckerna om Narnia och Game of thrones är några bra exempel på filmer som gjort en hyllad övergång från det skrivna äventyret till det på vita duken. Tintin är en annan. Det senaste tillskottet handlar varken om trollkarlar eller vampyrer. Det handlar om filmen Hunger games. En filmatisering av den hyllade boken med samma namn. I en recension i svd säger man så här om övergången:

Kuvade ungdomar på led i bleka 40-talskläder för tankarna till nazismens cyniska människosyn, och kopplar den till samtida exploatering av, och distansering till, olyckligt lottade världsmedborgare.
Katniss (Lawrence) anmäler sig som frivillig deltagare i sin vettskrämda lillasysters ställe, och tvingas flörta med en tv-publik som gärna ser henne död.

Och om handlingen som är snarlik tidigare verk skriver man så här:

Suzanne Collins har alltid hävdat att hon aldrig hört talas om den japanska boken, och senare filmen, Battle royal (2000) vars upplägg är snarlikt men betydligt blodigare och mer hysteriskt.