Drömmen om att flytta till Mars

Drömmen om att vi människor ska kunna leva i rymden och uppleva sci-fi på riktigt håller på att förverkligas. År 2022 ska etthundra personer bosätta sig på Mars efter att ha genomgått tio års utbildning. Tanken är att Mars ska bli deras nya hem, och det finns ingen planerad återresa till jorden.

Det låter som galenskap och påhitt, men planerandet av att göra Mars till människans andra hem är i full gång. Forskningen har numera kommit så långt att det rent tekniskt skulle gå att bo på den röda planeten, och cirka 200 000 personer anmälde sitt intresse. Av dess 200 000 blev tvåhundra utplockade till en sista uttagning, och sedan halverades antalet personer under de sista utgallringarna. Enligt en artikel i Dagens Nyheter blev ingen svensk utvald till at följa med på äventyret.

Man kan omöjligt veta hur människan skulle klara sig på Mars, och i och med att man ska skeppa dit mat och förnödenheter blir det svårt att tänka långsiktigt. Om man inte kan bruka jorden på planeten finns det inte en så stor chans att det blir en långsiktig mänsklighet på Mars.

I tidigare inlägg har vi skrivit om rymdrealism och hur filmer gestaltar rymdresor som ska föreställa de som görs i verkligheten. Det är ingen bekväm resa och den kan ta upp till ett halvår. Det som gör att vi är så fascinerade av rymden är sci-fi-filmerna som gestaltar rymden på ett magiskt sätt. Att detta inte har så mycket med verkligheten att göra vet nog de flesta, men det har gett en väldigt positiv bild av rymden som lockar många. Varför skulle annars 200 000 personer vilja ställa upp på ett experiment som man inte ens vet fungerar, och som skulle innebära att man blir strandsatt på Mars? Svaret måste nog bli att vi helt enkelt är alldeles för nyfikna på vad som väntar oss där ute, speciellt efter alla filmer och böcker om rymdens värld som vi låtit oss förföras av.