Att leva & bo i rymden

I rymden kan ingen höra dig skrika. Eller gråta. Det beror på vilken film eller tv-serie man sett. En god pastisch på dessa uttryck skulle vara: i rymden kan ingen höra dig snarka.

Alla som har sett en rymdfilm eller serie har insett att man inte direkt gör små dagsresor ut i rymden. Stora och små skepp och rymdfarkoster har alla en sak gemensamt. Skeppens besättning måste sova någonstans. Man skulle kunna dela in sovplatserna i två olika kategorier av rymdfilm och serier.

Sci-fi blandat med fantasy i rymden

När vi talar om serier som Star Trek och V rör det sig om världar där rymdresor och dess teknik är mycket framskriden. Om man tycker att det är smidigt att använda lägenhetshotell när man reser ska man testa att ta in på en av kojerna på USS Enterprise eller Voyager. På dessa rum finns inte en bricka med te och koppar. Där kan man säga vad man vill ha så kommer det ur en maskin. Lyxigt boende i rymden alltså.

Rymdrealism

I vad man kan kalla rymdrealism är skeppen i rymdresor sällan särskilt bekväma. De är mest redskap och besättningen sover i trånga utrymmen eller i hängmattor. De är slitna och miljön påminner mest om en metallversion av ett gammaldags skepp i trä. Dessa filmer är bland annat: Sunshine, Alien, Mission to mars och Event Horizon.

Här kommer ett litet smakprov på livet ombord på ett rymdskepp:

“These are the voyages of the starship Enterprise, it’s continuing mission to explore a strange new world, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no one has gone before.”